Συχνές Ερωτήσεις

1. Τι ακριβώς κάνει το Φ/Β σύστημα?

Τα Φ/Β πλαίσια παράγουν DC ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο ακολούθως ο μετατροπέας το μετατρέπει σε AC. Ο ηλεκτρισμός AC τροφοδοτείται στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΑΗΚ.

2. Πόσο μεγάλο σύστημα χρειάζομαι για το σπίτι μου?

Αυτό εξαρτάται από την κατανάλωση σας. Το παρόν σχέδιο Net Metering επιτρέπει ως μέγιστη εγκατάσταση συστήματος 5Kιλοβάτ το οποίο μπορεί να έχει ως μέγιστη παραγωγή 8,500 κιλοβατώρες/έτος.

3. Υπάρχουν κρατικές επιχορηγήσεις?

Ναι, υπάρχει κρατική επιχορήγηση για ευάλωτες ομάδες η οποία ανέρχεται στα €900,00 ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ με μέγιστη επιχορήγηση τα €2,700.

4. Ίσως τα Φ/Β πλαίσια να εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ραδιενέργεια?

Όχι. Τα Φ/Β πλαίσια παράγουν ηλεκτρισμό DC ο οποίος είναι αβλαβές.

5. Είναι πολύπλοκη η διαδικασία αίτησης για έγκριση εγκατάστασης?

Ναι, αλλά στην Suxeed Solar θα σας βοηθήσουμε αρχικά να λύσετε τις απορίες σας και θα αναλάβουμε όλη την διαδικασία μέχρι να υποβληθεί η αίτηση σας στην ΑΗΚ.

6. Κρίνεται καλή η επένδυση σε Φ/Β στο NET METERING?

A- Ναι. Θεωρείται από τις καλύτερες επενδύσεις στην Κύπρο, λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας στο νησί μας. Μια εγκατάσταση των 3 κιλοβάτ μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας €1,000/έτος, με περίοδο απόσβεσης 5 χρόνια αν λάβουμε υπ’ όψιν τις σημερινές χρεώσεις της ΑΗΚ των €0.20/κιλοβατόρα συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και με βάση ετήσιας παραγωγής 5,100 κιλοβατώρων.

7. Συνεχίζω να χρεώνομαι από την ΑΗΚ?

Εξαρτάται από την κατανάλωση σας. Η ΑΗΚ θα συμψηφίσει την παραγωγή του συστήματος σας με την κατανάλωση σας από το δίκτυο.

8. Μονοκρυσταλλικά η Πολυκρυσταλλικά?

Βάση της ηλιοφάνειας και καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο, τα μόνο κρυσταλλικά πλαίσια σιλικόνης είναι τα πιο κατάλληλα ειδικά για το ότι χρησιμοποιούνται πιο καλά υλικά που ενισχύουν την απόδοση τους.

9. Πώς η εγκατάσταση θα επηρεάσει την οροφή μου?

Καθόλου. Σε ταράτσα οι βάσεις των πλαισίων τοποθετούνται πάνω σε τσιμεντένιες λίνιες. Σε οροφή με κεραμίδι χρησιμοποιούνται ειδικές βάσεις επάνω στις οποίες τοποθετούνται ράγιες και μετά με την σειρά τους επάνω σε αυτές τα Φ/Β πλαίσια.

10. Πόσο χώρο χρειάζομαι για την εγκατάσταση?

Ένα σύστημα των 3 κιλοβάτ σε ταράτσα χρειάζεται περίπου 25-30m2.

11. Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού συστήματος?

Τα ηλιακά πανέλα μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και μέχρι 30 έως 40 έτη. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν εγγύηση απόδοσης για 25 χρόνια που προσφέρει τουλάχιστον το 80% της αρχικής τους παραγωγής.

12. Τι είδους συντήρηση απαιτεί το φωτοβολταϊκό σύστημα?

Ένας περιστασιακός καθαρισμός του γυαλιού και του πλαισίου είναι απαραίτητος, για καθαρισμό σκόνης που μπορεί να έχει συγκεντρωθεί μετά από βροχή.

13. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας?

Όχι, όλα τα πλαίσια και οι καλωδιώσεις είναι σφραγισμένα. Πριν από τη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο, η ΑΗΚ προβαίνει σε επιτόπια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων για να εξασφαλίσει ότι συμμορφώνεται με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

14. Τα φωτοβολταϊκά φέρουν εγγύηση?

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια φέρουν εγγύηση προϊόντος από τον κατασκευαστή 10 χρόνια. Ο κατασκευαστής εγγυάται ότι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια για τα πρώτα 10 χρόνια θα αποδώσουν στο 90% της αρχικής τους παραγωγής. Για τα ακόλουθα 15 χρόνια, η εγγύηση του κατασκευαστή καλύπτει το 80% της αρχικής παραγωγής.

15. Πώς μπορώ να ξέρω εάν το σύστημά μου λειτουργεί σωστά?

Με τον έλεγχο της μικρής οθόνης του μετατροπέα σας θα ξέρετε ότι λειτουργεί και παράγει την αναμενόμενη ημερήσια παραγωγή (10-17 κιλοβατώρες ημερησίως). Έχετε επίσης την επιλογή να συνδεθείτε με το σύστημα παρακολούθησης παραγωγής που προσφέρετε σε όλους σχεδόν τους μετατροπείς, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την παραγωγή ενέργειας του συστήματός σας.

16. Μπορούν τα ηλιακά πάνελ να καταστραφούν από ισχυρούς ανέμους?

Όλος ο εξοπλισμός περνά από αυστηρό έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι είναι ανθεκτικός σε ακραίες καιρικές συνθήκες, πολύ ισχυρότερες από ότι παρατηρούνται που παρατηρούνται στην Κύπρο.

17. Πώς λειτουργεί το σύστημα ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια συννεφιάς?

Η παραγωγή μειώνεται κατά τη διάρκεια νεφελωδών συνθηκών, αλλά δεν σταματά. Το φωτοβολταϊκό παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και σε φως και χωρίς την επαφή με άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Η έντονη θερμότητα είναι γνωστό ότι μειώνει την παραγωγή ενέργειας, έτσι για παράδειγμα, οι καλύτεροι μήνες παραγωγής είναι κατά την άνοιξη και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.